Het leven wordt steeds duurder in Nederland. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de prijzen in november met 4 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. In oktober lag de inflatie al op 3,5 procent, ver boven de beoogde 2 procent.
De stijging van de inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de steeds hogere voedselprijzen. Voedsel was dit jaar 6,2 procent duurder dan vorig jaar. Ook de kosten van diensten zijn aanzienlijk gestegen.
Vorige maand werden de prijsstijgingen nog enigszins getemperd door lagere energieprijzen, maar deze maand zijn stroom en gas slechts 0,1 procent goedkoper dan een jaar geleden.
Nederland loopt behoorlijk uit de pas met de rest van Europa wat betreft de hoge inflatie. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS kan niet verklaren waar dit verschil vandaan komt. Ondanks dat de inflatie door huurverhogingen en hogere accijnzen op tabak niet meer zo sterk stijgt, blijft de inflatie hoog.
Economen zijn verdeeld over de oorzaak van de hoge inflatie. Sommigen wijzen naar de hoge lonen, terwijl anderen de hoge bedrijfswinsten als verklaring zien. Van Mulligen merkt op dat het lastig is om op basis van de cijfers te zeggen of de hoge inflatie door de winsten wordt veroorzaakt. Het is echter opvallend dat de inflatie zo snel stijgt.
Het is nog onduidelijk of Nederland in een loon-prijs-spiraal terecht is gekomen, waarbij hogere lonen leiden tot prijsverhogingen en prijsverhogingen op hun beurt weer zorgen voor hogere lonen. Van Mulligen acht het onwaarschijnlijk dat dit momenteel het geval is in Nederland, aangezien dit fenomeen hier zeldzaam is. Toch ontbreekt het aan direct bewijs om te stellen dat dit helemaal niet aan de hand is.