news-19092024-222308

Traditioneel heeft koning Willem-Alexander op Prinsjesdag de troonrede voorgelezen. Hij sprak over het asielbeleid en de groeiende onzekerheid in ons land. Eerder waren er al plannen van het kabinet uitgelekt, die bedoeld zijn om mensen met een lager inkomen meer zekerheid te bieden. Toch zijn er ook kritieken op sommige van deze plannen.

Koning Willem-Alexander benadrukte dat Nederland onder het nieuwe kabinet “een open blik naar de buitenwereld” zal behouden. “Samenwerking binnen de Europese Unie en de NAVO is de belangrijkste garantie voor welvaart, stabiliteit en veiligheid”, aldus de koning. De plannen van het kabinet zijn vorige week al uiteengezet, waarbij onder andere de zorgpremie zal stijgen.

De grootste partij in de nieuwe vierpartijencoalitie, de PVV van Geert Wilders, is kritischer over internationale samenwerking dan de klassieke regeringspartijen zoals de VVD. Echter, Nederland zal zich niet terugtrekken achter de dijken, verklaarde de koning op Prinsjesdag. “Ons land heeft altijd een open blik naar de buitenwereld gehad en dat zal zo blijven.”

Het kabinet blijft zijn steun aan Oekraïne handhaven, benadrukte Willem-Alexander nogmaals. En de koning benadrukte dat de NAVO-top, die het komende jaar in Den Haag zal plaatsvinden, de internationale betrokkenheid en inzet van Nederland onderstreept.

Koning in troonrede: ‘Asielsysteem moet sneller, strenger en soberder’
De koning sprak ook over het asielbeleid, waarbij hij benadrukte dat het sneller, strenger en soberder moet zijn. Hij noemde migratie als een bron van grote druk op de voorzieningen in Nederland, met name in de asielketen waar de problemen “urgent” zijn. Het kabinet streeft ernaar grip te krijgen op arbeids-, gezins- en studiemigratie.

Voorbeelden die Willem-Alexander noemde zijn “een versnelde procedure en sobere opvang voor kansarme asielzoekers, en een lik-op-stukbeleid voor mensen uit veilige landen die overlast veroorzaken”. “Afspraken met migratielanden om mensenhandel, mensensmokkel en irreguliere migratieroutes te stoppen, krijgen hoge prioriteit. Nederland zal zich daar ook in Europa voor inzetten. Op weg naar de invoering van het Europese Asiel- en Migratiepact in 2026 zal Nederland een veel strenger toelatingsbeleid hanteren. Het niet meewerken aan terugkeer zal strafbaar worden gesteld en de voorwaarden voor het verkrijgen van een Nederlands paspoort zullen strenger worden.”

Gebrek aan zekerheid leidt tot ’toenemend chagrijn’
De koning sprak namens de regering over het groeiend chagrijn tussen mensen als gevolg van het toenemende gebrek aan zekerheid over zaken die als vanzelfsprekend zouden moeten zijn, zoals “een dak boven je hoofd, een toereikend inkomen en een vertrouwde woonomgeving”. Deze zaken raken steeds vaker uit het zicht, wat knaagt aan de onafhankelijkheid en leidt tot onderlinge kribbigheid en verlies van saamhorigheid.

‘Te veel regels’
De koning merkte op dat een groot deel van de problemen in de maatschappij terug te voeren is op jarenlang beleid van “te veel regels, procedures en controledrang”. Hij benadrukte dat deze beleidspraktijken vaak niet overeenkomen met de realiteit van alledag. “Te vaak krijgen mensen te horen dat iets om formele redenen niet kan of mag, waardoor zij het gevoel krijgen de controle over hun eigen leven te verliezen.”

In het beleid moet men rekening houden met wat wél mogelijk is, aldus de koning.

Internationale Samenwerking

De troonrede benadrukte het belang van internationale samenwerking voor de welvaart, stabiliteit en veiligheid van Nederland. Ondanks kritieken van sommige partijen, blijft het land zich inzetten voor samenwerking binnen de Europese Unie en de NAVO.

Toekomst van Asielbeleid

De koning benadrukte de noodzaak van een sneller, strenger en soberder asielbeleid om de druk op de voorzieningen in Nederland te verminderen. Het kabinet zal strengere maatregelen nemen tegen kansarme asielzoekers en mensen uit veilige landen die overlast veroorzaken.

Maatschappelijke Onzekerheid

Het groeiende gebrek aan zekerheid over basisbehoeften zoals huisvesting en inkomen leidt tot toenemend chagrijn en verlies van saamhorigheid tussen mensen. De koning benadrukte dat het beleid moet focussen op wat wél mogelijk is om deze problemen aan te pakken.

De troonrede van koning Willem-Alexander op Prinsjesdag behandelde belangrijke onderwerpen zoals het asielbeleid, internationale samenwerking en maatschappelijke onzekerheid. Het kabinet zal strengere maatregelen nemen om grip te krijgen op migratie en de voorzieningen in Nederland te beschermen. Ook werd aandacht besteed aan het belang van internationale samenwerking en het aanpakken van maatschappelijke onzekerheid.