news-28092024-062959

Mensen staan bij een vernietigd gebouw in het zuiden van Beiroet na een aanval van Israël

Israël voerde gisteravond meerdere aanvallen uit op gebouwen in een buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet, waarbij het belangrijkste doelwit naar verluidt Hezbollah-leider Hassan Nasrallah was. De situatie rondom Nasrallah na deze Israëlische aanvallen blijft echter onduidelijk, aangezien verschillende bronnen tegenstrijdige berichten geven over zijn toestand.

Volgens de New York Times vernietigde Israël een bunker tijdens de aanvallen nadat er informatie was ontvangen dat Nasrallah daar aanwezig was voor een overleg. Israëlische media meldden al snel na de aanval dat deze ‘geslaagd’ was, maar er is nog geen officiële bevestiging van de status van Nasrallah.

Een bron dicht bij Hezbollah heeft aan persbureau Reuters laten weten dat er sinds de aanval geen contact meer is geweest met de hoogste leiding van de militante beweging. Echter, eerder op de avond meldden andere bronnen dat Nasrallah nog in leven zou zijn, waaronder een bron van Reuters en het Iraanse persbureau Tasmin. De onzekerheid over zijn lot blijft dus voortduren.

Reacties van Israël en Hezbollah

Officieel hebben zowel Israël als Hezbollah nog niet gereageerd op de recente gebeurtenissen. Een hooggeplaatste Israëlische functionaris verklaarde gisteravond dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de situatie rondom Nasrallah na de aanvallen.

De aanvallen op de wijk Dahieh, die de machtsbasis van Hezbollah vormt, waren de zwaarste in minstens een jaar tijd. Volgens Al Jazeera wonen er ongeveer 700.000 mensen in deze wijk, die nu geconfronteerd worden met de verwoesting veroorzaakt door de precisieaanvallen van Israël.

Escalatie van geweld

Na de Israëlische aanval in Beiroet heeft Hezbollah luchtaanvallen uitgevoerd op Israël, waarbij minstens twee raketten zijn ingeslagen in de stad Safad in het noorden van Israël. Het Israëlische leger meldde dat tientallen andere raketten werden onderschept.

Rond 23.30 uur volgde er een nieuwe luchtaanval van Israël op verschillende gebouwen in het zuiden van Beiroet, waarbij wapenvoorraden van Hezbollah het doelwit waren. Hezbollah ontkent echter dat er wapens in deze gebouwen lagen. Gedurende de rest van de nacht zijn er nog meer aanvallen uitgevoerd op Beiroet, wat de spanningen in de regio verder deed escaleren.

Mocht Nasrallah inderdaad overleden zijn als gevolg van de aanvallen, dan zou dit een zware klap betekenen voor de militante beweging Hezbollah. Onder zijn leiding heeft Hezbollah in het verleden meerdere aanvallen uitgevoerd op Israëlische en joodse doelen wereldwijd, waarbij tientallen doden vielen.

Geschiedenis en impact van Hezbollah

Nasrallah werd in 1992 benoemd tot leider van Hezbollah na de dood van zijn voorganger bij een Israëlische luchtaanval. Onder zijn leiding groeide de militaire capaciteit van Hezbollah aanzienlijk, mede dankzij steun van Iran. In het jaar 2000 trok Israël zich terug uit Libanon als gevolg van het gewapend verzet van Hezbollah, wat een keerpunt betekende in de regio.

Hezbollah heeft sindsdien een prominente rol gespeeld in het Midden-Oosten, met een sterke anti-Israëlische en anti-westerse ideologie. De beweging wordt door sommigen gezien als een terroristische organisatie vanwege haar gewelddadige acties tegen Israël en haar bondgenoten.

De onzekerheid rondom de situatie van Nasrallah en de recente escalatie van geweld tussen Israël en Hezbollah zorgen voor bezorgdheid in de regio en ver daarbuiten. De impact van deze gebeurtenissen op de geopolitieke verhoudingen in het Midden-Oosten zal de komende dagen en weken nauwlettend worden gevolgd.