news-29112024-044429

De regering van Tsjaad heeft aangekondigd dat ze de militaire samenwerking met Frankrijk beëindigen. Dit betekent dat ongeveer duizend Franse militairen het land zullen moeten verlaten. Tsjaad is een belangrijke bondgenoot van het Westen in de strijd tegen jihadisten in de regio.

Het besluit van de regering volgt kort na het bezoek van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Barrot aan Tsjaad. Minister Barrot heeft nog niet gereageerd op de beëindiging van de samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie die in 2019 werd herzien.

In een verklaring heeft Tsjaad aangegeven dat ze hun soevereiniteit volledig willen laten gelden na 66 jaar onafhankelijkheid. Ze zullen blijven samenwerken met Parijs om een vreedzame overgang te waarborgen.

Er is toenemende kritiek in West-Afrika op de aanwezigheid van Frankrijk, de voormalige kolonisator. Afrikaanse landen willen als gelijkwaardige partners worden behandeld door het Westen. In 2022 moest het Franse leger al vertrekken uit de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali, en een jaar later uit Burkina Faso en na een staatsgreep in Niger.

President Macron heeft eerder verklaard dat Rusland zijn invloed in Afrika uitbreidt door anti-Franse propaganda te verspreiden. Rusland levert huurlingen en wapens aan Afrikaanse landen die terreurgroepen bestrijden. In de Sahel zijn verschillende jihadistische groeperingen actief die banden hebben met IS en al-Qaida.

Deze ontwikkelingen roepen vragen op over de geopolitieke situatie in de regio en de invloed van externe machten. Het is belangrijk om te blijven volgen hoe de veranderende dynamiek tussen Afrikaanse landen en hun voormalige kolonisatoren zich zal ontwikkelen en wat de gevolgen zullen zijn voor de veiligheid en stabiliteit in de regio.