news-17102024-091323

Gisteravond werd opnieuw geprobeerd om het gezonken vrachtschip bij Borgharen los te trekken, maar helaas is dit niet gelukt. Het schip zit nog steeds muurvast en het is Rijkswaterstaat niet gelukt om het in beweging te krijgen.

Rijkswaterstaat is al sinds maandagnacht bezig met de voorbereidingen voor de berging van het vrachtschip. De eerste poging mislukte doordat een kabel knapte die een ponton met de wal verbond. Voor de tweede poging werd geprobeerd om het schip lichter te maken door zand uit het vrachtschip te halen en de luiken van de laadruimte te verwijderen. Er was zelfs gebaggerd rondom het schip, maar helaas leverde dit niet het gewenste resultaat op.

Vandaag zal er opnieuw een poging worden gedaan om het vrachtschip los te trekken, maar op welke manier dit zal gebeuren is nog niet bekend. Rijkswaterstaat onderzoekt momenteel hoe ze het schip bij de stuw weg kunnen krijgen, zodat ze snel verder kunnen met de bergingsoperatie.

Het 67 meter lange schip raakte zaterdag door een sterke zijstroming in de Maas bij Maastricht en botste tegen de stuw van Borgharen, waardoor het zonk. Gelukkig konden twee bemanningsleden veilig van boord worden gehaald door de brandweer en raakte niemand gewond.

Om te voorkomen dat er te veel water tussen België en Borgharen wegstroomt, heeft Rijkswaterstaat een tijdelijke waterkering gebouwd. Normaal gesproken zou de stuw dit tegenhouden, maar door de positie van het gezonken schip kan de stuw momenteel niet volledig sluiten. Zodra het schip geborgen is, kan ook de schade aan de stuw worden onderzocht.

De bergingsoperatie van het gezonken vrachtschip bij Borgharen blijft dus een uitdaging voor Rijkswaterstaat, maar ze zetten alles op alles om het schip zo snel mogelijk te bergen en verdere schade te voorkomen.