uitbreiding-digitale-diensten-nederlandse-gemeenten-den-haag-blijft-vooroplopen

De digitalisering van Nederlandse gemeenten groeit gestaag, met Den Haag als koploper

Vrijdag 7 februari 2025 – 21:10

In een tijd waarin technologie een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, hebben Nederlandse gemeenten de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van digitale dienstverlening. Na een periode van stagnatie tussen 2009 en 2011, is er een duidelijke verbetering te zien in de online diensten die worden aangeboden. Zo zijn er meer overheidsdiensten beschikbaar via het internet en neemt het gebruik van DigiD en digitale betaalmethoden zoals iDEAL toe. Echter, de effectiviteit van zoekmachines en de reactiesnelheid op e-mails blijven nog onder het gemiddelde, volgens een persbericht van adviesbureau Ernst & Young.

Den Haag leidt de weg in digitale dienstverlening

Voor het derde opeenvolgende jaar staat Den Haag bovenaan als het gaat om de volwassenheid van digitale dienstverlening binnen gemeenten. De stad scoorde het best op het gebied van online dienstbeschikbaarheid, effectiviteit van zoekmachines en reactiesnelheid op e-mails. Zoetermeer en Nieuwegein betraden voor het eerst de top drie, waarbij ze respectievelijk op de tweede en derde plaats eindigden.

Van den Boom wees op recente beveiligingsincidenten met Diginotar en de uitgelekte Miljoenennota als voorbeelden van kwetsbaarheden in digitale overheidsdiensten. Hij benadrukte de noodzaak van periodieke beveiligingsbeoordelingen om betrouwbaarheid te waarborgen en toekomstige inbreuken te voorkomen. “Voorkomen is beter dan genezen,” voegde hij eraan toe.

Nederlandse gemeenten lopen voor op Duitse tegenhangers

Uit het rapport blijkt dat Nederlandse gemeenten meer digitale diensten aanbieden dan hun Duitse tegenhangers. Guill van den Boom van Ernst & Young benadrukte het belang van het handhaven van beveiliging naast deze vooruitgang. “Het is een positieve ontwikkeling dat burgers meer overheidszaken digitaal kunnen afhandelen, maar het is cruciaal om voortdurend de risico’s van online transacties te beoordelen en te beheren,” merkte hij op.

Het onderzoek wees uit dat de verschillen tussen de top 10 gemeenten klein waren. Sommige gemeenten die in 2010 hoog scoorden, eindigden lager in 2011 vanwege ineffectieve zoekmachines of onvoldoende afhandeling van e-mailreacties.

Ook nam het aanbod van online betaal- en authenticatiediensten toe. Het percentage gemeenten dat iDEAL-betalingen aanbiedt, steeg van 80 procent in 2010 naar 94 procent in 2011. Op dezelfde manier was DigiD-authenticatie beschikbaar in 93 procent van de gemeenten, een stijging van 80 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondanks nationale afspraken die het gebruik van DigiD voorschrijven, blijven sommige gemeenten alternatieve authenticatiemethoden gebruiken. Van den Boom stelde de vraag of deze methoden de gegevens en privacy van burgers voldoende beschermen. Ook het gebruik van sociale media neemt toe, met 276 gemeenten die Twitter gebruiken om met inwoners te communiceren.