news-26092024-045734

Titel: Verdachten kiezen voor celstraf na deal met justitie

Niemand staat te springen om de gevangenis in te gaan, maar een groep verdachten in een drugszaak heeft er toch voor gekozen, letterlijk. Na een verkort proces stapten ze meteen de boevenwagen in, nadat ze via de voordeur de rechtbank van Breda waren binnengekomen.

De zaak van de verdachten begon twee jaar geleden in het Vlaamse dorp Kortemark, niet ver van Ieper. Daar ontdekte de politie een drugslab voor de productie van mdma, de werkzame stof in xtc-pillen. Deskundigen schatten dat er voldoende mdma was geproduceerd in dat lab voor tussen de 5 en 19 miljoen pillen.

De politie onderschepte berichten en foto’s over het lab in de berichtendienst Exclu. Personen met schuilnamen zoals Pacman, Wodka en Stinkhoer waren hierbij betrokken. Ze verstuurden 1548 kilo mdma naar Nederland, specifiek naar Brabant. Na onderzoek kwamen enkele inwoners van Tilburg in beeld, waaronder een vader die ooit lid was van de verboden motorclub Satudarah, zijn zoon en Kees F., die eerder al veroordeeld was tot zeven jaar cel voor het opzetten en financieren van drugslabs, waarvan er ook een in Overasselt was gevestigd, onder Nijmegen.

Op 3 februari 2023 werden de mannen gearresteerd tijdens een grote politieactie. In een manege in Hilvarenbeek vonden agenten zeven boodschappentassen met 276.000 xtc-pillen. Gedurende de aanloop naar hun proces vonden er zeven tussentijdse zittingen plaats, waarbij geleidelijk bewijsmateriaal op tafel kwam. De verdachten leken te besluiten om te praten met het Openbaar Ministerie (OM) over ‘procesafspraken’. Dit resulteerde in een ‘deal’ die op papier werd vastgelegd en ondertekend.

Op woensdag werden deze afspraken gepresenteerd aan de rechtbank in Breda, waarbij Kees F. (47), de Tilburgse vader en zoon, nog twee mannen uit die stad, een man uit Oss en een man uit Zwijndrecht zich in de beklaagdenbank bevonden. Hun advocaten legden uit dat ze tot overeenstemming waren gekomen met het OM. De officier van justitie benadrukte dat dit bijdraagt aan een efficiënt verloop van het proces en voorkomt nadere onderzoeken, getuigenverhoren en lange zittingsdagen.

Er werd een voorstel voor celstraffen gepresenteerd, waarover was onderhandeld. Zo was er eigenlijk 7,5 jaar cel geëist voor Kees F., maar dit werd uiteindelijk vijf jaar. In ruil hiervoor zag F. af van hoger beroep in deze zaak en zelfs in zijn lopende zaak. De rechter vroeg F. waarom hij afzag van zijn rechten als verdachte, waarop F. aangaf hier geen antwoord op te willen geven. De andere verdachten accepteerden ook de geëiste straffen, variërend tot zes jaar cel, en zullen ook financieel worden aangepakt.

De rechters waarschuwden echter dat ze onafhankelijk zijn en zelf een beoordeling zullen maken. Het OM verzocht of de rechters meteen een van de afspraken konden goedkeuren, waarbij afgesproken was dat de verdachten direct terug de cel in zouden gaan. De verdachten leken hierop voorbereid te zijn, gezien ze met weekendtassen met schoon ondergoed, schone kleding en tandenborstel naar de rechtszaal waren gekomen.

Na enkele kushandjes en duimen richting familie en vrienden verdwenen de verdachten glimlachend achter de deur. Het proces duurde woensdag slechts vier uur, terwijl voorheen vier dagen niet eens genoeg waren voor soortgelijke drugszaken. Een uitspraak wordt op zijn vroegst in november verwacht, maar eerst zal de rechtbank in Breda een andere drugszaak behandelen.

Deze gang van zaken, waarbij verdachten akkoord gaan met straffen en ter plekke de cel in gaan, is een nieuwe ontwikkeling waarbij justitie en verdachten tot overeenstemming proberen te komen om de rechtbanken en gerechtshoven te ontlasten en achterstanden weg te werken. In Brabant zijn al tientallen zaken op deze wijze afgehandeld sinds 2022, zonder dat hiervoor een wettelijk kader bestaat. Rechters behouden echter de vrijheid om hun eigen afweging te maken, maar in de meeste gevallen stemmen ze in met de afspraken.