news-26102024-052020

Zelina en Murman Tavkelishvili herinneren zich de Russisch-Georgische Oorlog van 2008 levendig. Ze wonen in Shindisi, een dorp aan de grens tussen Zuid-Ossetië en Georgië. Het dorp was getuige van hevige gevechten tussen Russische en Georgische troepen, waarbij burgers werden gedood door de Russen. Murman werd zelf gevangengezet. Het echtpaar is anti-Russisch maar stemt toch op de pro-Russische regeringspartij Georgische Droom uit angst voor een nieuwe oorlog.

De regeringspartij gebruikt beelden van vernietigde steden in Oekraïne in haar verkiezingsspotjes om de angst voor een mogelijke Russische invasie aan te wakkeren. De boodschap is duidelijk: alleen met Georgische Droom kan een oorlog worden voorkomen. Op het platteland is de steun voor de regeringspartij groot, ondanks haar pro-Russische koers.

De verkiezingen in Georgië worden gezien als een keuze tussen Europa en Rusland. Hoewel de regeringspartij officieel streeft naar EU-lidmaatschap, hebben haar daden de afgelopen jaren een pro-Russische koers laten zien. Dit heeft geleid tot zorgen bij Brussel en de pro-Europese oppositie, die hoopt Georgische Droom te verslaan en terug te keren naar het EU-proces.

Na de Russische invasie in Oekraïne koos de Georgische regering voor betere betrekkingen met Moskou, wat leidde tot antidemocratische wetten die sterk lijken op Russische wetgeving. Dit heeft geleid tot protesten en kritiek van de EU, die het lidmaatschapsproces van Georgië heeft stopgezet vanwege de ondermijning van de democratie.

In het grensgebied met Zuid-Ossetië is de bevolking verdeeld. Sommigen, zoals boer Paata Devidze, zien Georgische Droom als een gevaarlijke partij die onder invloed staat van Rusland. Hij gelooft dat Europa een garantie is voor vrede en veiligheid, in tegenstelling tot Rusland. Anderen, zoals de Tavkelishvili’s, zijn bereid een pro-Russische koers te steunen als dit een nieuwe oorlog kan voorkomen.

De angst voor een nieuwe Russische aanval is nog steeds aanwezig in Georgië, waar Russische militairen regelmatig Georgiërs gevangennemen bij de grens. De verdeeldheid tussen pro-Europese en pro-Russische krachten blijft bestaan, met inwoners die vrezen voor hun veiligheid en toekomst. Het is een complex politiek landschap waarbij de keuze tussen Europa en Rusland centraal staat, met verstrekkende gevolgen voor de bevolking van Georgië.