news-25102024-231819

Het kantoor van The Washington Post heeft besloten om voor het eerst sinds 1988 geen openlijke steun te verlenen aan een presidentskandidaat. De uitgever, Will Lewis, verklaarde in een opiniestuk dat dit besluit een terugkeer naar de wortels van de krant symboliseert.

Journalisten van The Washington Post hebben echter anoniem onthuld dat dit besluit eigenlijk afkomstig is van de eigenaar Jeff Bezos, die naar verluidt steun voor de Democratische presidentskandidaat Harris wilde tegenhouden. Dit markeert een opmerkelijke verandering, aangezien de krant decennialang actief betrokken was bij verkiezingen, vooral na het Watergate-schandaal in de jaren 70.

Na het Watergate-schandaal, waarbij Republikeinen betrokken waren bij het bespioneren van de Democratische partij, koos The Washington Post ervoor om openlijk steun te betuigen aan de Democratische kandidaat en latere president Jimmy Carter in 1976. In latere verkiezingen steunde de krant verschillende kandidaten, behalve in 1988 toen er geen openlijke steun werd uitgesproken tijdens de strijd tussen George Bush sr. en Michael Dukakis.

Het besluit om geen steun te verlenen aan Harris heeft geleid tot kritiek, met voormalig hoofdredacteur Martin Baron die het een daad van “lafheid” noemt. Binnen de redactie van de krant zijn er ook spanningen ontstaan als gevolg van dit besluit. Sommigen vrezen dat de terughoudendheid te maken heeft met dreigementen van voormalig president Trump tegen kritische media.

Er wordt gespeculeerd dat de connecties van Bezos en Lewis met conservatieve prominenten en de Republikeinse partij een rol spelen bij dit besluit. De uitgever Lewis beweert echter dat dit besluit in lijn is met de kernwaarden van The Washington Post en de tradities van de krant.

Het besluit van The Washington Post om geen openlijke steun te verlenen aan een presidentskandidaat heeft ook gevolgen gehad voor andere kranten, zoals The Los Angeles Times. Daar werd een opiniestuk ter ondersteuning van Harris ook tegengehouden door de eigenaar, Patrick Soon-Shiong, wat resulteerde in het vertrek van de chef van de opinieredactie.

Deze ontwikkelingen werpen een nieuw licht op de rol van media-eigenaren en hun invloed op redactionele beslissingen in de Amerikaanse journalistiek. Het besluit van The Washington Post markeert een keerpunt in de geschiedenis van de krant en roept vragen op over de onafhankelijkheid en politieke neutraliteit van de media in de Verenigde Staten.