news-24092024-120410

De zorgpremie voor 2025 stijgt fors: ‘Rek is eruit’

De eerste zorgpremie voor het jaar 2025 is bekendgemaakt door DSW, en het nieuws is niet positief. Verzekerden bij deze relatief kleine zorgverzekeraar zullen volgend jaar 9,50 euro per maand meer betalen voor hun basisverzekering. Dit betekent een stijging van de premie van 149 euro naar 158,50 euro. De verzekeraar geeft aan dat deze verhoging het gevolg is van de toenemende kosten in de gezondheidszorg.

Kostenstijgingen in de gezondheidszorg

De stijging van bijna 10 euro per maand is volgens DSW voornamelijk te wijten aan de oplopende kosten in de gezondheidszorg. De verzekeraar benoemt de groeiende vraag naar zorg, stijgende loonkosten en de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes als belangrijkste factoren die bijdragen aan deze kostenstijging. Daarnaast speelt ook de complexiteit van behandelingen een rol, aangezien steeds meer mensen te maken krijgen met meerdere ziektes tegelijk.

Bezorgdheid over stijgende zorgpremie

De directeur van DSW, Aad de Groot, maakt zich zorgen over de voortdurende stijging van de zorgpremie. Hij geeft aan dat de grens van wat mensen in Nederland kunnen en willen betalen voor zorg bereikt is. De rek is er volgens hem echt uit. De verzekeraar doet een dringend beroep op de politiek om de jaarlijkse stijging van de zorgpremie een halt toe te roepen en om fundamentele veranderingen aan te brengen binnen het huidige zorgstelsel.

Kritiek op marktwerking in de zorg

DSW uit ook kritiek op de marktwerking in de zorg, die volgens hen heeft gefaald. Het systeem van concurrentie tussen zorgpartijen belemmert volgens de verzekeraar de samenwerking die juist zou kunnen leiden tot lagere premies. DSW pleit daarom voor een deels afschaffen van de marktwerking om de zorg op lange termijn toegankelijk en betaalbaar te houden.

Daarnaast benadrukt de verzekeraar het belang van solidariteit in het zorgstelsel en stelt zij voor om een verbod in te voeren op budgetpolissen. Deze polissen zijn vooral populair onder jonge, gezonde mensen, maar zorgen volgens DSW niet voor een daling van de zorgkosten. Dit legt volgens de verzekeraar een oneerlijke last op de mensen die niet in staat zijn om voor een budgetpolis te kiezen en ondermijnt de solidariteit binnen het zorgstelsel.

Conclusie

De stijging van de zorgpremie voor 2025 bij DSW is een zorgwekkend signaal van de toenemende kosten in de gezondheidszorg. Het roept vragen op over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg voor iedereen. Het is duidelijk dat er fundamentele veranderingen nodig zijn binnen het huidige zorgstelsel om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het is nu aan de politiek en de zorgsector om samen te werken aan oplossingen die de zorg betaalbaar en van goede kwaliteit houden voor alle Nederlanders.