zo-scoort-vooruitvlaamse-socialisten-winnen-voorlopig-de-strijd-om-het-brons-conner-effect-groter-dan-melissa-effect

Vooruit scoort goed in Vlaanderen

Uit de eerste officiële resultaten blijkt dat Vooruit in Vlaanderen de 3e grootste partij wordt. Met bijna alle stemmen geteld, moeten de Vlaamse socialisten enkel N-VA en Vlaams Belang voor zich dulden. Maar er zijn kapers op de kust: CD&V mengt zich in de strijd om het brons, zeker in de Kamer is het een nek-aan-nekrace.

In alle provincies – behalve in Limburg – scoort Vooruit beter dan in 2019. Voor het Vlaams Parlement stijgt de partij met meer dan 4 procentpunt, federaal met net geen 3 procentpunt. Voor het Vlaams Parlement scoort Vooruit op dit moment 13,7 procent, net iets meer dan CD&V dat 13,1 procent van de stemmen haalt. In de Kamer liggen de scores nog dichter bij elkaar, daar haalt Vooruit 8,9 procent en de christendemocraten 8,8 procent.

Vooral in Oost-Vlaanderen was het uitkijken naar de resultaten van de socialisten. Voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau duwt de Vlaamse lijst. Hoeveel winst heeft het Conner-effect opgeleverd? Bijna 6 procentpunt. De partij stijgt van 10,3 naar 15,9 procent.

Dat Rousseau een stemmenkanon is, blijkt ook uit de voorkeurstemmen. Hij vroeg een signaal van de kiezer en kreeg er een. Als lijstduwer laat Rousseau zelfs de eigen lijsttrekker, Freya Van den Bossche, ruim achter zich. Sterker nog: in Oost-Vlaanderen scoort niemand beter dan de voormalige voorzitter van Vooruit. Hij zal dus zonder problemen een zetel bemachtigen in het Vlaams Parlement.

Met iets meer dan de helft van de stemmen geteld staat de teller van Rousseau op bijna 18.000 voorkeurstemmen. De lijsttrekker van Vlaams Belang in Oost-Vlaanderen, Guy D’haeseleer, volgt op ruime afstand (meer dan 13.000 voorkeurstemmen). Matthias Diependaele (N-VA) vervolledigt de top 3.

Ook in West-Vlaanderen (14,9 procent +2,7), Vlaams-Brabant (13,5 procent) en Antwerpen (12,1 procent) gaan de socialisten er ten opzichte van 2019 op vooruit. In die provincies zien we een stijging van 2,5 tot 4 procentpunt. Opvallend: in Limburg doet de partij het minder goed dan in 2019. De partij zakt van 13,5 procent naar 12,4 procent.

Is er naast het Conner-effect ook sprake van een Melissa-effect? Voorzitter Melissa Depraetere trekt de Kamerlijst in West-Vlaanderen, maar daar stijgt de partij (van 14,7 naar 16,3 procent) toch minder hard dan voor het Vlaams Parlement. In Oost-Vlaanderen stijgt Vooruit van 10,2 naar 12,3 procent, in Antwerpen van 8 procent naar 10,8. De grootste winst in de Kamer halen de socialisten in Vlaams-Brabant (waar Frank Vandenbroucke de lijst trekt). De partij scoort er ruim 4 procentpunt beter dan in 2019 (van 9,5 procent naar 13,9 procent).

In Limburg zien we dezelfde tendens als voor het Vlaams Parlement. De socialisten doen het minder goed dan in 2019. De partij zakt van 13,8 naar 12,9 procent. Bij de vorige verkiezingen had Vooruit met Meryame Kitir een grote naam bovenaan de Kamerlijst. De lijsttrekker deze keer, Funda Oru, is minder bekend.