elections-europennes-en-italie-un-vote-lombre-des-affiches-giorgia

Verkiezingen Europese Parlement: in Italië, een stem in de schaduw van de posters “Giorgia”

In de aanloop naar de Europese verkiezingen op zaterdag 8 en zondag 9 juni, heeft de Italiaanse premier Giorgia Meloni de verkiezingen getransformeerd tot een referendum over haar persoon en beleid. Met haar naam “Giorgia” prominent aanwezig op verkiezingsposters in Rome, probeert ze de focus volledig op zichzelf te leggen en haar dominantie binnen de rechtse en extreemrechtse coalitie te versterken.

Maria Elena, een 52-jarige kiezer, vindt de persoonlijke benadering van Meloni zorgwekkend en vreest dat dit kan leiden tot autoritaire ontwikkelingen, met name in het kader van een mogelijke grondwetswijziging die de positie van de premier zou versterken. Ondanks deze zorgen lijkt de opkomst tot nu toe laag te zijn, met slechts 25,1% van de kiezers die tot nu toe hebben gestemd.

Giorgia Meloni, afkomstig uit een arbeiderswijk in Rome, heeft een politieke carrière doorgemaakt die haar van de buitenwijken naar de machtscentra heeft geleid. Haar verhaal wordt echter overschaduwd door bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van haar personalisatie van de verkiezingen en haar streven naar meer macht.

Het is duidelijk dat de verkiezingen in Italië een diepere betekenis hebben gekregen dan alleen het kiezen van vertegenwoordigers voor het Europese Parlement. Met de focus op Giorgia Meloni als het centrale punt van de campagne, blijft de vraag hoe deze verkiezingen de politieke toekomst van Italië zullen beïnvloeden.