news-23072024-080854

Alcohol kan niet alleen schadelijk zijn voor je lever, maar ook voor je hart. Een avondje stevig drinken kan direct schade aan je hart veroorzaken. Onderzoekers hebben echter een mogelijke oplossing gevonden in de vorm van een molecuul dat hartritmestoornissen als gevolg van overmatig drinken kan voorkomen.

Het is algemeen bekend dat alcohol niet goed is voor je gezondheid. Toch weerhoudt dit de meeste mensen er niet van om af en toe flink door te zakken en de gevolgen te accepteren. Het drinken van alcohol wordt vaak gezien als normaal, net zoals het drinken van koffie of thee, maar de effecten kunnen zeer vervelend zijn.

Met name tijdens de feestdagen is dit volgens onderzoekers van de Ohio State University goed merkbaar. Mensen zonder eerdere hartproblemen belanden vaak in het ziekenhuis met een onregelmatige hartslag na het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol. Hoofdonderzoeker Saugat Khanal legt uit: “Voor ons onderzoek hebben we gekeken naar het mechanisme van door alcohol veroorzaakte hartritmestoornissen bij muizen en mogelijke manieren om dit in de toekomst te voorkomen.”

Een teveel aan alcohol kan leiden tot hartritmestoornissen. Alcohol zorgt namelijk voor een verhoging van het stresseiwit ‘JNK2’, wat ervoor kan zorgen dat je hartcellen calcium op een verkeerde manier verwerken. Dit resulteert in een te snelle of onregelmatige hartslag.

Khanal en zijn team hebben mogelijk een oplossing gevonden voor dit probleem. Ze geloven dat het molecuul ‘Alda-1’ kan helpen om de verhoging van JNK2 te voorkomen.

Om dit te testen, kregen muizen een grote dosis alcohol toegediend. Meer dan 70 procent van de muizen ontwikkelde hierdoor hartritmestoornissen. Muizen die naast alcohol ook Alda-1 kregen toegediend, vertoonden daarentegen geen symptomen. De muizen die flink hadden gedronken zonder Alda-1 hadden dubbel zoveel JNK2 in vergelijking met de nuchtere muizen. Zelfs de muizen die alcohol en Alda-1 kregen, vertoonden normale waarden.

Hoewel het vermijden van alcohol hartritmestoornissen kan voorkomen, blijft het drinken van alcohol in alle leeftijdsgroepen toenemen, ondanks voorlichtingscampagnes. Khanal is dan ook verheugd dat er een mogelijke oplossing is gevonden voor door alcohol veroorzaakte hartritmestoornissen. Hij benadrukt dat de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, waaronder Alda-1 en andere JNK2-remmers, effectief kan zijn om het ‘holiday-heart-syndroom’ te voorkomen. Dit syndroom verwijst naar hartritmestoornissen die ontstaan na overmatig drinken, zoals tijdens de feestdagen of op vakantie.

Naast dit onderzoek naar alcohol en hartritmestoornissen, zijn er andere interessante nieuwsartikelen die de aandacht trekken. Zo heeft een Brit het dieet van een tijgerhaai nagebootst en 41.000 calorieën in twee dagen gegeten. Dit roept vragen op over extreme voedingsgewoonten en de impact op de gezondheid. Daarnaast is het interessant om te weten waar de term ‘komkommertijd’ vandaan komt en wat het precies betekent in de context van nieuws en media. Het is belangrijk om kritisch te blijven kijken naar onze eetgewoonten en de oorsprong van verschillende uitdrukkingen om een beter begrip te krijgen van onze samenleving.