news-17082024-150212

Hoe de prijzen van boodschappen blijven stijgen in Nederland

De kosten van boodschappen blijven stijgen en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Het is geen verrassing meer om de kassabon te zien en te schrikken van de bedragen die worden afgerekend. Helaas zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. “Wen er maar aan”, wordt er gezegd. De prijzen zullen eerder stijgen dan dalen.

Ahold Delhaize CEO Frans Muller heeft onlangs aangegeven dat de ergste prijsstijgingen van boodschappen voorbij zijn na de inflatie en de stijgende energie- en grondstofprijzen. Toch zijn er nog obstakels op de weg. Matige oogsten van gewassen zoals cacao, uien en aardappelen dragen bij aan de prijsstijgingen.

Het moederbedrijf van Albert Heijn, Bol, Etos en Gall & Gall heeft zelfscankassa’s moeten aanpassen om het groeiende aantal winkeldiefstallen tegen te gaan. Deze diefstallen zorgen ervoor dat een groot deel van de winst verloren gaat.

Sebastiaan Schreijen, foodanalist bij de Rabobank, heeft in De Telegraaf aangegeven dat consumenten niet moeten verwachten dat de prijzen van boodschappen zullen dalen. De accijns- en belastingverhogingen zullen nog tot maart volgend jaar doorwerken in de voedselprijzen, samen met hogere grondstofprijzen en loonkosten. Voor de komende jaren wordt een inflatie van tussen de 2 en 3 procent per jaar verwacht.

Klimaatverandering speelt ook een rol bij de stijgende prijzen, aangezien het moeilijker wordt om voedsel te verbouwen. Gewassen zoals koffie zijn gevoelig voor extreme weersomstandigheden, wat de prijzen beïnvloedt.

Koffie en cacao zijn voorbeelden van gewassen die lijden onder klimaatverandering. Koffie kan slecht tegen extreem weer en dit zal leiden tot hogere prijzen. Massimo Battaglia van de Italiaanse Accademia del Caffè Espresso heeft aangegeven dat consumenten meer zullen betalen voor minder kwaliteit koffie.

Ook cacao wordt getroffen door onderbetaling van boeren. In landen zoals Ivoorkust en Ghana, die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de wereldwijde cacao productie, hebben boeren te maken met het swollen shoot virus. Door gebrek aan betaling kunnen boeren niet investeren in nieuwe bomen of bestrijdingsmiddelen. De prijs van cacao zal naar verwachting blijven stijgen de komende maanden.

Sappen, frisdranken en siropen worden ook duurder door de suikertaks. Consumenten betalen hierdoor zo’n 15 tot 20 procent meer voor deze producten.

Gelukkig zijn er ook producten die goedkoper zijn geworden. Brood is bijvoorbeeld goedkoper geworden, mede doordat retailers proberen klanten te winnen door lagere prijzen aan te bieden. Eieren zijn ook in prijs gedaald door lagere voerkosten en een mild vogelgriepseizoen.

Het lijkt er dus op dat de prijzen van boodschappen in Nederland voorlopig blijven stijgen. Consumenten moeten zich voorbereiden op hogere kosten voor voedsel en dranken, terwijl de invloed van klimaatverandering en andere factoren blijft toenemen. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze ontwikkelingen en mogelijk alternatieven te overwegen om de impact op de portemonnee te beperken.