news-12082024-012334

Adelheid Roosen en Hugo Borst noemen dementie een gezamenlijke vijand die hen al jaren bezighoudt vanwege hun moeders. Beiden hebben al meerdere tv-programma’s gemaakt over dit onderwerp en beginnen morgenavond aan een nieuwe reeks. De focus van deze serie van vier afleveringen ligt op het onderwerp doodgaan en hoe je dat op een goede manier kunt doen.

Roosen en Borst onderzoeken hoe je je kunt voorbereiden op ‘de laatste grote reis in je leven’, oftewel de dood. Ze willen mensen laten nadenken over hoe ze goed kunnen sterven en wat een ‘goede dood’ eigenlijk inhoudt. Het is een onderwerp waar veel mensen liever niet over praten, maar Roosen en Borst willen dit taboe doorbreken.

In de eerste aflevering van de nieuwe reeks komen verschillende mensen met dementie aan het woord, waaronder Frits en actrice Chrisje Comvalius. Frits wordt omschreven als een voormalige gangmaker die door zijn ziekte totaal afhankelijk is geworden. Voor zijn dochters en zoon is het een emotioneel proces om met deze verandering om te gaan. Comvalius, die leed aan Alzheimer, overleed vorig jaar en overwoog een zelfgekozen levenseinde.

De serie belicht ook het verhaal van Conny, die op haar 50ste verjaardag te maken krijgt met de gevolgen van FTD, een erfelijke vorm van dementie. Haar man Dirk-Arie vertelt aan Adelheid over de intense emoties die gepaard gaan met het afscheid nemen van het leven zoals ze dat kenden.

Roosen en Borst weten op een respectvolle en menselijke manier om te gaan met het beladen onderwerp dementie en de dood. Ze zijn eerlijk, open en weten de kijker te raken met de persoonlijke verhalen die ze delen. De nieuwe reeks van Roosen & Borst is vanaf morgenavond te zien op NPO 2 en biedt een bijzondere inkijk in de wereld van dementie en de dood.

Als je meer informatie wilt over het programma of dementie, kun je terecht bij omroep HUMAN. En voor mensen die denken aan zelfdoding, is er altijd hulp beschikbaar bij 113 Zelfmoordpreventie via hun website of telefoonnummers. Roosen en Borst zetten zich in om het taboe rondom dementie en de dood te doorbreken en bieden met hun programma een waardevolle bijdrage aan het maatschappelijke gesprek over dit onderwerp.