honderden-manifestanten-verzamelen-in-antwerpen-tegen-antisemitisme

Honderden manifestanten verzamelen in Antwerpen tegen antisemitisme

Op het Mediaplein in Antwerpen zijn ongeveer 450 manifestanten samengekomen voor een demonstratie tegen antisemitisme. Het recent opgerichte Joods Informatie- en Documentatiecentrum (JID) wil met de manifestatie duidelijk maken dat elke vorm van Jodenhaat moet worden bestreden. Ze vragen ook dat dit wordt opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. “Er is te vaak angst voor verbale, maar ook voor fysieke aanvallen”, klinkt het.

Sinds de aanvallen van Hamas op 7 oktober en de oorlog in Gaza voelen Joden in ons land zich bedreigd. Dat merkt ook Michel Kotek van het Joods Informatie- en Documentatiecentrum (JID). “De kleding van kinderen wordt in de klas beklad met een hakenkruis, scholieren voelen zich buitengesloten of joodse studenten durven niet meer op de campus te komen.”

En die angst bestaat niet alleen bij mensen die een sterke mening hebben over het conflict in Gaza. “Dat is puur omdat ze joods zijn. Een davidster is al voldoende om iemand buiten te sluiten. Dat heeft niks te maken met een mening over het conflict. Dat is onacceptabel”, vindt Kotek.

Daarom heeft het JID beslist om op straat te komen in Antwerpen vandaag. “De bedoeling is dat we een krachtig geluid laten horen om te laten merken dat we niet accepteren wat er nu gebeurt.” Volgens de politie kwamen er zo’n 450 mensen ter plaatse om te manifesteren.

Heel wat Joden voelen zich de dupe van de situatie in Gaza. “Er is een conflict dat geïmporteerd wordt door politici en door media en daardoor voelen we ons op alle mogelijke manieren angstig. Er zijn mensen die vandaag niet komen, omdat ze zoveel angst hebben om samen te demonstreren. Ik denk dat dat al voldoende zegt.”

De manifestatie was apolitiek bedoeld, al slopen er toch enkele Israëlische vlaggen tussen de slogans tegen antisemitisme, en zelfs vlaggen van de Iraanse oppositie. Rabbijn Pinchas Padwa deed een algemene oproep tot verdraagzaamheid en diversiteit, en tegen racisme en haat. Auteur Magali Jeger stelde dan weer dat “kritiek op het Israëlische beleid kan en mag”, maar ook dat er wel degelijk sprake is van antisemitisme “als aan Joodse mensen hogere morele eisen worden gesteld dan aan anderen”.

Ook Kotek stelt echter dat meningsverschillen moeten kunnen bestaan. “Wij leven in België, een land met plaats voor vele verschillende identiteiten en minderheidsgroepen”, zegt hij. “Ook al verschillen onze meningen, we passen ons aan en hebben respect voor de andere in de samenleving. Datzelfde respect verwachten we echter ook van die andere naar ons toe. Wij streven naar vrede en harmonie.”