Wil je weten waar je vandaan komt? Tegenwoordig kun je gebruik maken van commerciële stamboomdatabanken. Maar er zijn ook nadelen aan deze databanken, vooral omdat ze worden gebruikt voor opsporing en de privacy van veel mensen in het gedrang komt.
Het proces is vrij eenvoudig en handig. Je betaalt ongeveer 50 euro en neemt wat speeksel af met een wattenstaafje thuis. Binnen korte tijd kom je erachter wie jouw voorouders waren. Echter, de kleine lettertjes bij dit soort DNA-tests zijn van groot belang.
Commerciële DNA-databanken worden gebruikt voor politieonderzoek. In de jaren 70 werd een Amerikaanse seriemoordenaar opgespoord door gebruik te maken van deze databanken. Ook Noorwegen en Zweden hebben dit ingezet voor nationaal politieonderzoek. In Nederland zijn er tot nu toe twee zaken opgelost met behulp van deze databanken, maar dit gebeurde als experiment met speciale toestemming.
Het nieuwe kabinet staat achter het gebruik van commerciële databanken voor opsporing. Er wordt bij cold cases ingezet op het gebruik van genealogische DNA-databanken om onopgeloste misdaden op te lossen. Echter, privacykwesties zijn een grote zorg. Wereldwijd zitten er meer dan 37 miljoen profielen in commerciële databanken, terwijl het Nederlands Forensisch Instituut een database heeft met bijna 400.000 profielen van veroordeelden en verdachten.
Privacy en datasystemen zijn vaak een reden tot zorg onder critici. Experts zijn van mening dat er meer discussie moet zijn over de mogelijkheden van DNA. De databanken zijn zo geavanceerd en gedetailleerd dat zelfs mensen die nooit iets hebben opgestuurd, geïdentificeerd kunnen worden door toestemming van familieleden.
Nederland bewaart alleen gegevens van ernstige misdrijven. Als je een DNA-scan hebt laten doen, vragen aanbieders vooraf toestemming om gegevens te delen met opsporingsdiensten. Echter, niet iedereen is zich bewust van deze voorwaarden. De veiligheid van deze gegevens is ook een punt van zorg, gezien het risico op hacks.
Er bestaat bezorgdheid over het feit dat vrijwel iedereen geïdentificeerd kan worden via deze databanken in de toekomst. Het ontbreekt aan discussie over dit onderwerp en er bestaat de mogelijkheid dat er een achterdeur wordt gecreëerd om bijna iedereen te kunnen identificeren.
Het is belangrijk om bewust te zijn van de implicaties van het delen van DNA-gegevens en de mogelijke privacykwesties die hiermee gepaard gaan. Het is essentieel om de kleine lettertjes te lezen en goed geïnformeerd te zijn voordat je besluit om je DNA af te staan voor onderzoek.