news-13082024-105534

Het aantal gevallen van knokkelkoorts neemt toe, met 112 gevallen al geregistreerd, wat een stijging is van 43 gevallen van vorig jaar. De tijgermug speelt een rol in deze toename, aangezien deze mug het virus kan overdragen. Symptomen van knokkelkoorts zijn onder andere zware hoofdpijn achter de ogen, hoge koorts, braken en hoesten. Het is vooral gevaarlijk voor kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met diabetes.

Een klein aantal mensen kan last krijgen van bloedingen, zoals een bloedneus of hevige menstruatiebloedingen. In ernstige gevallen kan een bloedtransfusie nodig zijn als het aantal bloedplaatjes te veel is gedaald. Het virus wordt overgedragen door de beet van muggen zoals de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug, die vooral actief zijn in de vroege ochtend en late namiddag.

Hoewel deze muggen oorspronkelijk voorkomen in tropische gebieden, worden ze steeds vaker gezien in Zuid-Europa en zelfs in Nederland. Het is belangrijk om het virus te voorkomen door bijvoorbeeld een klamboe te gebruiken en anti-tijgermugcrème te smeren als dengue heerst in de omgeving. Mensen in risicogroepen wordt aangeraden om een vaccinatie te overwegen voor extra bescherming.

Het is cruciaal om te voorkomen dat het aantal knokkelkoortsgevallen blijft stijgen door bewust te zijn van de symptomen en preventieve maatregelen te nemen. Ibuprofen of aspirine moet vermeden worden bij knokkelkoorts, omdat deze middelen bloedverdunnend werken en bloedingen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om alert te blijven en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.