Nieuw-Zeeland wil einde maken aan verbod op olie- en gasexploratie
Het Nieuw-Zeelandse kabinet heeft aangekondigd dat het van plan is om terug te komen op een verbod op nieuwe olie- en gasexploratie dat in 2018 werd ingesteld, wat heeft geleid tot verontwaardiging van de oppositie en milieugroeperingen.
“Voor ons is aardgas cruciaal om ons te verlichten en onze economie draaiende te houden, vooral tijdens piekverbruik,” verdedigde de Nieuw-Zeelandse minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen, Shane Jones, in een verklaring. De minister is ook van plan om de aanbestedingsprocedures voor olie-exploratie te versoepelen.
Hij benadrukte dat de olie- en mijnbouwsector in 2020-2021 meer dan 1,1 miljard euro aan het BBP heeft bijgedragen. “Toen de vorige regering (Arbeidspartij, red.) in 2018 de exploratie verbood, heeft dit ook geleid tot minder investeringen in de ontwikkeling van onze bekende gasvelden,” voegde de minister toe, lid van de centrumrechtse regering die sinds november aan de macht is.
Chloe Swarbrick, een groene parlementariër, reageerde op deze aankondiging door te stellen dat de regering “het vuur van klimaatverandering voedt met gas en olie.” “We kunnen een duurzamere en efficiëntere economie hebben door schone energie prioriteit te geven,” aldus Swarbrick.
Deze aankondiging komt na demonstraties die in verschillende grote steden van Nieuw-Zeeland zijn georganiseerd om zich te verzetten tegen een andere door de regering gewenste maatregel om de economie te stimuleren. Dit andere wetsvoorstel zou versnelde vergunningen mogelijk maken voor grote infrastructuurprojecten en verschillende milieuregels omzeilen.