russie-un-chercheur-franais-accus-despionnage-a-t-arrt-moscou

Russische Onderzoeker Beschuldigd van Spionage Gearresteerd in Moskou

Een Franse onderzoeker die in Rusland werkt, is donderdag 6 juni in Moskou gearresteerd en in hechtenis genomen. De volgende dag, voor de rechtbank, erkende hij een fout in zijn verklaringen aan de autoriteiten. Naast deze administratieve fout beschuldigen de autoriteiten hem ervan militaire informatie te hebben verzameld.

In Moskou, wordt Laurent Vinatier op vrijdag 7 juni geboeid de rechtbank binnen geleid. De rechter moet beslissen of hij na zijn verhoor in hechtenis wordt gehouden. De 47-jarige Fransman zwijgt. De man werd donderdag gearresteerd in een restaurant in de hoofdstad, tijdens een door de Russische justitie gefilmde arrestatie. Officieel wordt hem verweten dat hij zich niet heeft geregistreerd als buitenlandse agent, een administratieve verplichting opgelegd aan door het buitenland gefinancierde NGO’s in Rusland.
De Fransman werkt voor een zeer gerenommeerde Zwitserse organisatie voor internationale bemiddeling. In 2022 legde hij zijn missie tussen Rusland en Oekraïne uit. “Ons werk is om vertegenwoordigers van beide partijen uit te nodigen, hen aan dezelfde tafel uit te nodigen en te bespreken hoe we vrede kunnen sluiten,” zo vat hij het samen. Tijdens de zitting, gefilmd via schermen, erkent Laurent Vinatier dat hij de regels niet heeft nageleefd. Uiteindelijk wordt hij in hechtenis gehouden tot 5 augustus. Er wordt geen formele beschuldiging van spionage tegen hem ingediend, maar de verklaring van de rechtbank beweert dat hij militaire informatie verzamelde. Deze beschuldigingen worden breed uitgemeten in de Russische pers.