britse-minister-valt-voor-neptelefoontje-werd-na-het-gesprek-achterdochtig

Britse minister valt voor neptelefoontje: ‘Werd na het gesprek achterdochtig’

Een gênant moment voor de Britse minister van Buitenlandse Zaken en oud-premier David Cameron. Hij dacht dat hij aan het videobellen was met de Oekraïense oppositiepoliticus en oud-president Petro Porosjenko, maar hij werd voor de gek gehouden. “Hoewel het videogesprek duidelijk met de heer Porosjenko leek te zijn, werd de minister van Buitenlandse Zaken na het gesprek achterdochtig”, zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Cameron bleek niet met de Oekraïense politicus zelf te praten, maar met een nep-Porosjenko. De identiteit van de nep-beller is niet bekend, en het is ook niet duidelijk hoe de nep-beller toegang wist te krijgen tot de minister. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken kwam zelf met het nieuws naar buiten, omdat het wil voorkomen dat een opname van het gesprek later tegen David Cameron wordt gebruikt.

In 2015 had Cameron ook al te maken met een neptelefoontje, waarbij iemand zich voordeed als de directeur van een van de Britse inlichtingendiensten. Hij deelde toen geen gevoelige informatie en had al snel door dat het om een nepgesprek ging.

Vovan en Lexus, twee Russische komieken, hebben zich in het verleden vaker voorgedaan als verschillende politici, waaronder de Oekraïense premier Denys Sjmyhal. Ze hebben ook soldaten van het Internationale Legioen van het Oekraïense leger voor de gek gehouden door zich voor te doen als Porosjenko en gevoelige informatie te proberen te verkrijgen.

Europese politici waarschuwen regelmatig voor het gevaar van nepnieuws en nepvideo’s, vooral in verkiezingstijd. Josep Borrell, de buitenlandchef van de Europese Unie, benadrukt dat campagnes van de Russische staat om misleidende inhoud te verspreiden een bedreiging vormen voor democratische debatten en verkiezingen.

Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker gebruikt om nepbeelden te maken die er zeer geloofwaardig uitzien, maar toch nep zijn. Dit vormt een uitdaging voor het herkennen van echte en valse informatie online.