euroapi-entame-une-mdiation-avec-ses-cranciers-et-senfonce-dans-la-crise

Euroapi begint bemiddeling met crediteuren en zakt dieper in de crisis

Euroapi is begonnen met een bemiddelingsprocedure met zijn crediteuren. De Franse producent van actieve ingrediënten heeft aangekondigd, in een donderdag verspreid persbericht, “besloten te worden bijgestaan door een ad hoc-mandataris”. Deze procedure is een preventieve maatregel. Het stelt een bedrijf dat niet in staat van faillissement verkeert in staat om op vriendschappelijke wijze te onderhandelen met zijn crediteuren (fiscaal, sociaal, leveranciers, banken, verhuurders, enz.). Het kader is vertrouwelijk. “Euroapi heeft dit onafhankelijke derde partij proactief ingeschakeld om de gesprekken te versnellen en tot een oplossing te komen die de belangen van alle belanghebbenden bevredigt,” aldus het bedrijf. De procedure zal “betrekking hebben op de financiering op middellange en lange termijn van zijn strategische transformatieproject.” Dit strategische plan, genaamd Focus-27, voorziet in 350 tot 400 miljoen euro aan investeringen in modernisering en uitbreiding van de productiecapaciteit. De uitdaging is om hun financiering te vinden. Eind 2023 had Euroapi een schuld van 171 miljoen euro, tegen 26 miljoen eind 2022.

Gebrek aan investeringen
De voormalige dochteronderneming van Sanofi, die in mei 2022 naar de beurs ging, heeft te kampen met tegenslagen. In maart daalde de koers met meer dan 17%, na al een daling van 50% in februari. Dit kwam door de aankondiging van de onmiddellijke stopzetting van de productie in zijn Italiaanse fabriek in Brindisi, voorafgegaan door teleurstellende jaarresultaten – een verlies dat in een jaar tijd steeg van 15 naar 190 miljoen, ondanks een omzetstijging van 3,8% tot een miljard euro. Vakbonden bekritiseerden destijds het gebrek aan modernisering van de sites door Sanofi voordat het zijn voormalige dochteronderneming naar de beurs bracht. De slechte conjunctuur voor biotechbedrijven – die een groot deel van zijn klanten vertegenwoordigen – heeft vervolgens zijn ondergang versneld.

Europese financiering
De markt had echter vertrouwen in de belofte die in 2020 door het management van Sanofi Chimie werd gedaan om van dit bedrijf een “vlaggenschip van de Europese industrie” te maken. Met het oog op het heroveren van de gezondheidsoevereiniteit, werd deze nieuwe Franse kampioen met 3.350 werknemers bij zijn beursintroductie van 12 euro per aandeel zeer goed ontvangen. Op vrijdag halverwege de handelssessie daalde de koers van Euroapi met meer dan 17% tot 3,20 euro per aandeel. De dag ervoor steeg het met 3,8%, gestimuleerd door de aankondiging van de verkrijging van Europese financiering. Euroapi is een van de 13 bedrijven die door de Europese Commissie zijn geselecteerd om tot 1 miljard euro aan publieke financiering te delen in het kader van het gemeenschappelijk belangrijke Europese project (PIIEC) voor de farmaceutische sector, genaamd “Med4Cure.”