spaanse-en-portugese-jongeren-gaan-veel-vaker-stemmen-dan-nederlandse-de-jeugd-hier-groeit-op-in-een-kapotte-economie

Spaanse en Portugese jongeren tonen hogere opkomst bij Europese verkiezingen

Onder Spaanse en Portugese jongeren is de animo voor de Europese verkiezingen opvallend hoog, zo blijkt uit recente peilingen van de Eurobarometer. In Portugal geeft maar liefst 77 procent van de jongeren tussen vijftien en dertig jaar aan op 9 juni te zullen stemmen. In Spanje is dit percentage 68 procent, terwijl in Nederland slechts 59 procent van de jongeren van plan is om te stemmen.

De reden achter deze hoge opkomst in Spanje en Portugal lijkt vooral te liggen aan de ongelijkheid die de jongeren ervaren. De jeugdwerkloosheid in Spanje was de afgelopen jaren schrikbarend hoog en de economie moest meerdere malen door Brussel gesteund worden. Dit heeft bijgedragen aan een gevoel van betrokkenheid en urgentie onder jongeren om hun stem uit te brengen.

Politicoloog en socioloog Javier Gil Pérez benadrukt dat het enthousiasme om te stemmen vaak hoger is bij landen die netto-ontvangers zijn van EU-geld. Deze kiezers realiseren zich de impact van hun stem op de toekomst. Spanje is sterk pro-Europees en heeft veel baat gehad bij EU-steun, waardoor het land geen beweging kent die pleit voor een vertrek uit de EU.

Jongeren zoals Begoña Álvarez Muníz, Diego García Gredilla, João Pedro Ferreira, Rafa Gutiérrez, Lucía Heras Márquez, Pablo Pérez Redondo en Iñigo Perez Juez delen hun motieven om te stemmen. Zij benadrukken onder andere het belang van gelijke kansen, economische groei, integratie en het behouden van Europese normen en waarden.

De Europese verkiezingen van 9 juni zullen dan ook cruciaal zijn voor de toekomst van Spanje, Portugal en de EU als geheel. Het is een moment waarop jongeren hun stem kunnen laten horen en invloed kunnen uitoefenen op belangrijke kwesties zoals sociale ongelijkheid, klimaatverandering en migratie.

Conclusion

Al met al tonen Spaanse en Portugese jongeren een opvallend hoge opkomst bij de Europese verkiezingen, gedreven door gevoelens van ongelijkheid, betrokkenheid en de wens om een stem te hebben in de toekomst van Europa. Het is duidelijk dat deze jongeren zich bewust zijn van de impact van hun stem en streven naar een Europa dat gelijke kansen biedt en solidariteit tussen lidstaten bevordert.