forest-lex-bourgmestre-obtient-gain-de-cause-dans-son-litige-salarial-face-la-commune

Forest: voormalige burgemeester wint zaak over salarisgeschil met de gemeente

Het burgerlijk tribunaal van Brussel heeft Stéphane Roberti, de voormalige burgemeester van Forest, gelijk gegeven in een geschil met de gemeente over zijn salaris, volgens een persbericht van het tribunaal op donderdag. De rechter oordeelde dat de voormalige burgemeester recht had op zijn salaris tijdens zijn ziekteverlof in 2020 en 2021.

Roberti had in 2020 besloten een stap opzij te zetten vanwege familie- en gezondheidsproblemen. Desondanks ontving hij zijn burgemeestersalaris van 8.500 euro per maand tot december 2021. Hij nam uiteindelijk ontslag in februari 2022, nadat het schepencollege van Ecolo-PS aan het begin van dat jaar had besloten om hem niet langer te betalen.

Gesteund door zijn partij spande Roberti een rechtszaak aan tegen de gemeente Forest om zijn salaris te eisen voor de periode van januari tot mei 2022, toen zijn ontslag werd bevestigd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De beslissing van de voormalige burgemeester om zijn eigen gemeente voor de rechter te dagen, veroorzaakte ophef onder verschillende Forest-politici, vooral in de oppositie. Sommigen noemden de stap van Roberti “onfatsoenlijk” en beweerden dat hij misbruik maakte van een juridisch vacuüm om zijn salaris op te eisen terwijl de gemeente op zoek was naar zijn opvolger.

In het vonnis van deze donderdag constateerde het tribunaal dat Roberti “recht had op zijn burgemeestersalaris tijdens zijn ziekteverlof”. Het voegde eraan toe dat “het feit dat een burgemeester onderworpen is aan het verplichte ziekteverzekeringsstelsel niet automatisch betekent dat hij recht heeft op alle voordelen die door dit stelsel worden geboden”.

Het tribunaal concludeerde dat, “aangezien hij recht had op een vergoeding”, de voormalige burgemeester “niet in aanmerking kwam voor een vergoeding in het kader van de ziekteverzekerings- en uitkeringsregeling”.

Belga – Foto: Belga
■ Uitleg door Camille Paillaud in het 12h30-programma