news-19092024-213528

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week bekijken we het verhaal van Dennis (29), die verlangt naar een wat rustiger leven, maar merkt dat zijn vrienden dat niet accepteren.

De wilde jaren van Dennis
Dennis vertelt dat hij in zijn jongere jaren een echt feestbeest was. Zoals van jonge mannen verwacht lijkt te worden, was hij altijd op pad, veel uitgaan en veel drinken. Dit gedrag begon al toen hij 15 was. Echter, na twee jaar samen te zijn met zijn vriendin, samen te wonen en ouder te worden, ziet Dennis dit leven niet meer zitten.

Vriendengroep uit het verleden
Zijn hele vriendengroep stamt nog uit die ‘wilde’ tijd. Ze begonnen met een klein clubje van de middelbare school en er haakten steeds meer mensen aan. Het was gebruikelijk voor hen om donderdag een paar biertjes te doen, vrijdag nog meer en zaterdag het hele riedeltje nog eens dunnetjes over te doen.

De verandering bij Dennis
Dennis merkt echter dat hij dit leven niet meer volhoudt. Zijn vriendin heeft haar wilde haren al wat langer verloren en het gedrag van Dennis begint niet alleen hemzelf, maar ook hun relatie op te breken. Hij geeft aan dat hij meer waarde hecht aan samen op de bank zitten met een wijntje en een leuke serie dan aan het uitgaansleven. Hij voelt zich soms saai, maar heeft simpelweg de energie niet meer.

Dilemma: Vrienden accepteren ‘saaie’ leven niet
Het probleem waar Dennis mee worstelt, is dat zijn vrienden weinig begrip tonen voor zijn verlangen naar een rustiger leven. Als hij een avond in de kroeg afslaat, proberen ze hem over te halen of krijgt hij negatieve opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd. Hij voelt een groot oordeel en onbegrip vanuit zijn vriendengroep. Hij vreest zelfs dat als hij te vaak uitjes mist, hij uit de groep zal worden gezet.

Hoe moet Dennis hiermee omgaan?
Dennis staat voor een lastige keuze. Moet hij voet bij stuk houden en trouw blijven aan zijn eigen grenzen, ook al betekent dit mogelijk het verliezen van zijn vrienden? Of moet hij toegeven aan de druk van zijn vrienden en doorgaan met gedrag dat niet meer bij hem past? Het is een dilemma waar Dennis mee worstelt en waar hij nog geen antwoord op heeft gevonden.

Het verhaal van Dennis roept de vraag op hoe belangrijk het is om trouw te blijven aan jezelf, zelfs als dit betekent dat je uit je comfortzone moet stappen en afscheid moet nemen van oude gewoontes. Het is een zoektocht naar balans tussen het behouden van vriendschappen en het volgen van je eigen pad. Het is een proces van groei en zelfontdekking waarbij Dennis voor een belangrijke beslissing staat.

Wat zouden jullie Dennis adviseren in deze situatie? Hoe zou jij omgaan met vrienden die je ‘saaie’ leven niet accepteren? Laat het ons weten in de reacties.