news-19092024-213602

Voedingssupplementen met extra proteïne lijken tegenwoordig overal te zijn. Van pannenkoeken en soep tot crackers en zelfs chips, er zijn talloze producten die trots verkondigen dat ze een verhoogd eiwitgehalte bevatten. Maar is dit echt noodzakelijk? Deskundigen zijn van mening dat het allemaal onzin is.

Proteïne is inderdaad essentieel voor het lichaam, vooral voor mensen die veel sporten. Het dient als bouwstof voor lichaamscellen, bevordert spieropbouw en ondersteunt de spijsvertering. Eiwitten kunnen worden verkregen uit voedingsmiddelen zoals eieren, kip en diverse plantaardige producten. Een uitgebalanceerd dieet zou voldoende eiwitten moeten leveren, zonder dat extra supplementen nodig zijn.

Diëtist Leroy van de Ree is kritisch over de producten die claimen extra eiwitten te bevatten. Hij noemt het “pure marketinghypes” en waarschuwt dat deze producten vaak sterk bewerkt zijn en onnodige toevoegingen bevatten. Het is belangrijk om niet in de val van reclamestunts te trappen en te geloven dat deze eiwitrijke producten noodzakelijk zijn.

Proteïnerepen zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar, van supermarkten tot tankstations en kiosken. Hoewel ze soms worden gepromoot als gezonde alternatieven voor snacks zoals Mars of Snickers, bevatten ze vaak onnatuurlijke stoffen en toevoegingen om ze zoet en lang houdbaar te maken. Gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur benadrukt dat deze repen uiteindelijk extra calorieën kunnen bevatten die niet nodig zijn.

Het is ironisch dat proteïnerepen die bedoeld zijn als gezonde snacks mogelijk meer calorieën bevatten dan traditionele snacks zoals Mars of Snickers. Crèvecoeur suggereert zelfs dat het eten van een Snickers vanuit een gezondheidsperspectief beter kan zijn dan een proteïnereep vanwege de natuurlijkere ingrediënten.

Het is belangrijk om te onthouden dat je voldoende eiwitten kunt binnenkrijgen via normale voedingsmiddelen, zonder de noodzaak voor dure proteïne-supplementen. Het Voedingscentrum adviseert een evenwichtig dieet met magere zuivelproducten, kipfilet, tofu, noten en bonen om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Het is van belang om niet te bezwijken voor de druk van fabrikanten die beweren dat extra proteïne noodzakelijk is voor een gezond dieet. Een uitgebalanceerd voedingspatroon met natuurlijke eiwitbronnen is vaak voldoende om aan de dagelijkse behoeften te voldoen, zelfs voor vegetariërs en sporters.