news-05102024-153541

De waterstand van de Rio Negro, een van de belangrijkste zijrivieren van de Amazone-rivier, is tot het laagste niveau gezakt sinds het begin van de metingen in 1902. Dat meldt een Braziliaanse geologische overheidsinstantie.

De Amazone-rivier in Zuid-Amerika is de langste rivier ter wereld en de rivier met veruit het meeste water. De rivier wordt gevoed door allerlei zijrivieren. Daarvan is de Rio Negro de grootste.

Uit de Braziliaanse stad Manaus, die aan de Rio Negro ligt, komen beelden van een opgedroogde haven. De rivier heeft nu een diepte van 12,66 meter. De gemiddelde diepte van de rivier is 20 tot 30 meter.

Ook bij andere zijrivieren zoals de Solimoes worden laagterecords gemeten en zijn waterstanden tot extreme dieptepunten gezakt. Dat het waterpeil zo laag is, heeft te maken met ernstige droogte in het land en bosbranden in de Amazone. Zeker 59 procent van de Brazilianen heeft last van de droogte.

In het tropisch regenwoud is droogte per definitie een zeldzaam fenomeen. Maar de omvang van de droogte in de afgelopen jaren in Braziliƫ is ongekend en houdt lang aan. Voor de wereldwijde biodiversiteit is de Amazone ook heel erg belangrijk. Er kan ecologische schade optreden onder vissoorten en ander onderwaterleven als de droogte aanhoudt.

Deskundigen wijzen daarbij op klimaatverandering, die droogteseizoenen veroorzaakt. Voor mensen die in het Amazonegebied wonen kan de droogte ernstige gevolgen hebben. Inwoners zijn afhankelijk van de rivieren voor voedsel, water en transport.

Het is zorgwekkend om te zien hoe de waterstanden van de Rio Negro en andere zijrivieren van de Amazone zo sterk zijn gedaald. Dit kan niet alleen lokale gemeenschappen in gevaar brengen, maar ook de unieke biodiversiteit van het regenwoud bedreigen. Het is van cruciaal belang dat er actie wordt ondernomen om de gevolgen van de droogte te beperken en de impact op het ecosysteem te minimaliseren.

Het is belangrijk om te blijven monitoren hoe de situatie zich ontwikkelt en om maatregelen te nemen om de kwetsbare ecosystemen te beschermen. Klimaatverandering is een realiteit die we niet kunnen negeren, en het is aan ieder van ons om ons steentje bij te dragen aan het behoud van onze planeet en al haar natuurlijke wonderen.