news-09102024-043346

Bij een nog lege crisisnoodopvang in Ugchelen is er vannacht een explosie geweest. Het gebouw aan de Nijenbeek heeft hierdoor aanzienlijke schade opgelopen. Ramen zijn gesprongen, er ligt glas in de hal en de gevel is zwart geblakerd, zoals te zien is op foto’s van een lokale fotograaf.

In de buurt van het voormalige schoolgebouw was een harde knal te horen. Op dat moment was er alleen een beveiliger aanwezig, hij is ongedeerd gebleven. De politie is een onderzoek gestart naar wat er precies is gebeurd, meldt Omroep Gelderland.

Aanstaande vrijdag zou het gebouw in gebruik worden genomen als tijdelijke opvang voor asielzoekers. De voormalige school zou tot het einde van het jaar ruimte bieden aan maximaal honderd mensen, volgens de gemeente Apeldoorn. Deze opvang is bedoeld voor situaties waarin er niet genoeg plaats is in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

De komst van de opvanglocatie heeft deze week onrust veroorzaakt in de buurt, vooral bij ouders van de naastgelegen basisschool, meldt Omroep Gelderland. Gisteren werden er spandoeken opgehangen bij het gebouw met teksten als ‘Niet naast onze kinderen, dat moeten we voorkomen’ en ‘Ander besluit, punt uit’.

De gemeente Apeldoorn heeft aangegeven dat de veiligheid van de omgeving prioriteit heeft en dat er extra maatregelen zullen worden genomen om ervoor te zorgen dat zowel de asielzoekers als de buurtbewoners zich veilig voelen. Er zal nauw samengewerkt worden met de politie om de oorzaak van de explosie te achterhalen en de verantwoordelijken te vinden.

De burgemeester van Apeldoorn heeft aangegeven dat dit incident de plannen voor de crisisopvang niet zal tegenhouden en dat de locatie nog steeds zal worden gebruikt om asielzoekers onderdak te bieden. De gemeente zal de omwonenden op de hoogte houden van de ontwikkelingen en eventuele maatregelen die genomen zullen worden om de veiligheid te waarborgen.

Hoewel de situatie zorgelijk is, is het belangrijk om de rust te bewaren en te vertrouwen op de autoriteiten om de zaak op te lossen en de veiligheid te waarborgen voor alle betrokkenen.