news-28102024-113621

Peru heeft uit voorzorg ouderen, vrouwen en kinderen geëvacueerd uit het dorp Monte Salvado in het Amazonegebied. Dit werd gedaan om hen te beschermen tegen het geïsoleerde Mashco Piro-volk dat in het regenwoud leeft.

Het dorp Monte Salvado ligt vlakbij de Las Piedras-rivier, waar afgelopen zaterdag een lid van het Mashco Piro-volk een persoon die op de rivier voer heeft neergeschoten met pijlen. Het slachtoffer was een medewerker van een belangenorganisatie voor inheemse volkeren en werd verwond in zijn schouder. Vanwege mogelijke gifstoffen in de pijlen werd hij met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht en zijn toestand wordt als kritiek beschouwd.

Monte Salvado is al drie keer eerder aangevallen door leden van het Mashco Piro-volk, volgens de Peruaanse krant La República. De overgebleven bewoners van het dorp worden nu beschermd in het geval van verdere aanvallen.

De aanvallen van het Mashco Piro-volk worden in verband gebracht met zowel legale als illegale houtkap, volgens de belangenorganisatie Survival International. In een eerdere gebeurtenis vielen leden van het volk houthakkers aan met pijl en boog, waarbij minstens één gewonde viel. Deze incidenten vinden plaats in gebieden die als leefgebied van de Mashco Piro worden beschouwd, maar nog niet beschermd zijn tegen houtkap.

Peru probeert inheemse groepen die geïsoleerd leven te beschermen tegen contact met de buitenwereld vanwege hun gebrek aan immuniteit tegen moderne ziekten. De Mashco Piro wordt bedreigd door illegale houtkap en drugssmokkel die hun leefgebied binnendringen en zich verspreiden.

Het is niet precies bekend hoeveel leden het Mashco Piro-volk heeft, maar Survival International schat dat er meer dan 750 zijn, waardoor ze de grootste geïsoleerde inheemse groep ter wereld zijn. In 2012 lieten leden van de groep zich voor het eerst zien, en sindsdien zijn er meerdere incidenten geweest waarbij ze in contact kwamen met de buitenwereld.