35ans-du-parc-astrix-on-a-test-toutes-les-nouveauts-du-parc

Parc Astérix viert 35 jaar: we hebben alle nieuwe attracties van het park getest

Het is nu al 35 jaar dat het Parc Astérix zijn onverzettelijke bezoekers kippenvel bezorgt met spannende attracties en achtbanen. Maar de afgelopen jaren heeft het attractiepark gelegen in Plailly, Oise, een ware transformatie ondergaan. Vorig jaar maakte de opening van de nieuwe achtbaan Toutatis een diepe indruk. Met het Franse snelheidsrecord, het wereldrecord van “air times” en achterwaartse lanceringen, had deze achtbaan al snel de harten van bezoekers veroverd.

“Toutatis was een grote hit,” legt Delphine Pons, de algemeen directeur van Parc Astérix, uit. “Op fanwebsites staat de achtbaan in de top 10 van beste attracties in Europa en wereldwijd. We kunnen zeggen dat er een voor en na Toutatis is in de geschiedenis van het park.”

Een recordaantal bezoekers in 2023

De opening van deze attractie ging gepaard met een nieuwe zone, het Festival van Toutatis, dat ook een familie-attractie, een restaurant, een speelruimte en een souvenirwinkel omvatte. Deze investering van 36 miljoen euro (de grootste sinds de opening van het park in 1989) wierp zijn vruchten af: vorig seizoen tekende Parc Astérix een historisch recordaantal bezoekers op met 2,8 miljoen gasten.

Een jaar later biedt Parc Astérix niet één, maar drie nieuwe attracties aan (weliswaar veel bescheidener). Laten we beginnen met een volledig nieuwe attractie: de Tour de Numérobis, vernoemd naar de beroemde architect van Cleopatra. In feite is het een attractie van het type “vliegende stoelen”. Zodra bezoekers zijn ingestapt, stijgen de stoelen tot 40 meter hoogte en begint de centrale structuur enkele minuten te draaien. Het uitzicht op het park, met name op het Egyptische gebied, is adembenemend. Zelfs voor degenen die niet bang zijn voor hoogtes, is het moeilijk om niet te huiveren bij de afstand tussen de stoelen en de grond. De Tour de Numérobis is echter niet geschikt voor bezoekers met een gevoelige maag. Maar als je toch de uitdaging wilt aangaan, zorg er dan in ieder geval voor dat je dit doet voor de lunch. De everzwijnen zullen wachten! Hoewel niet bijzonder origineel, biedt deze attractie een andere ervaring dan de achtbanen en waterbanen van het park. Dat is altijd mooi meegenomen.

Broadway en piraterij

Geen risico op misselijkheid echter bij de tweede nieuwkomer van 2024, aangezien het om een show gaat, en meer specifiek om de allereerste musical van Parc Astérix. En volgens Anne Goscinny, dochter van René Goscinny, medebedenker van Asterix, zijn Gallië en Broadway helemaal niet onverenigbaar, integendeel. Tijdens het jubileumfeest van het park op 31 mei van dit jaar, liet de auteur enkele geheimen los: “Mijn vader had twee passies in het leven, naast mijn moeder: westerns en musicals.” Vanaf zijn “wolk” zal René Goscinny dus blij zijn met de komst van “C’est du délire!”, een energieke show van 30 minuten in het Panoramix Theater.

De show vertelt het verhaal van Groupidupianix en Sérotonine, die respectievelijk dromen om de bekendste bard van heel Gallië en de eerste vrouwelijke druïde te worden. Deze vrij grappige musical onderscheidt zich door zijn geslaagde decors, het snelle tempo en het talent van de artiesten die beter zijn dan Assurancetourix. Wat de muziek betreft, waarderen we de verwijzingen naar de hits van vroeger en nu (met een speciale vermelding voor Frozen), maar missen we opvallende melodieën. Dat mag echter de pret niet drukken, ideaal voor wat ontspanning en plezier tussen twee ritten op Tonnerre 2 Zeus.

Laten we dit overzicht afsluiten met de laatste nieuwigheid van het park, of liever gezegd de “halve nieuwigheid”, aangezien het niet om een nieuwe attractie of een originele show gaat, maar om een renovatie. De gelukkige is niemand minder dan Le Grand Splatch, de beroemde waterattractie die bezoekers meeneemt voor een wilde waterreis aan boord van kleine bootjes. Gebouwd tegelijk met Parc Astérix, heeft deze attractie nu nieuwe piratenthema-decors gekregen. Een controle toren, scheepswrakken, piraten verstopt in vaten… Het creatieve team van het park heeft kosten noch moeite gespaard. En dat was nodig. Al enkele jaren in slechte staat leek Le Grand Splatch op het punt te staan verlaten te worden. Zelfs de waterstralen, die bezoekers gedurende de hele rit nat spatten, leken niet meer goed te werken.

De attractie heeft nu ook een verhaallijn en een nieuwe naam, La revanche des pirates – Grand Splatch. “De piraten van Roodbaard zijn het zat om door de Galliërs te worden verslagen. Ze besluiten dus aan land te blijven en valstrikken te zetten,” legt Delphine Pons uit. Concreet vertaalt zich dat in een voice-over die bezoekers tijdens de hele rit begeleidt en de piraten opdraagt verschillende vallen in te zetten. Halverwege worden plotseling katapulten geactiveerd, alsof ze de bezoekers – met geluidseffecten – bombarderen, waardoor ze door waterspatten nat worden. Dit is een voorbeeldige renovatie die letterlijk nieuw leven inblaast in een van de meest iconische attracties van het park. Ze zijn gek, die piraten!