high-tech-nvidia-leader-mondial-des-puces-pour-lintelligence-artificielle-lectrise-la-bourse

Nvidia, leider op het gebied van AI-chips, zorgt voor opschudding op de beurs

Nvidia, het historische bedrijf dat grafische kaarten voor computers produceert en nu wereldleider is op het gebied van AI-chips, heeft Apple overtroffen op de Wall Street-beurs. Nvidia, ook wel bekend als de “envy” in het Latijn, is misschien niet erg bekend bij het grote publiek, maar het bedrijf breekt alle records. In slechts een jaar tijd is de winst van Nvidia met meer dan 600% gestegen. Het bedrijf heeft nu de op een na grootste marktkapitalisatie ter wereld, achter Microsoft, en heeft Apple ingehaald.

Investeerders zijn zo geïnteresseerd in Nvidia dat de waarde van de aandelen blijft stijgen. Op de beurs wordt de totale waarde van het bedrijf geschat op meer dan 3 biljoen dollar! Dit is net zoveel als onze publieke schuld. Om het in perspectief te plaatsen, Nvidia is nu meer waard dan alle bedrijven in de CAC 40 bij elkaar, inclusief TotalEnergies, LVMH, Sanofi, enz. Geen enkel ander bedrijf heeft zo snel zo’n grote marktkapitalisatie bereikt.

Dit succes is te danken aan hun superchips, die de krachtigste op de markt zijn en de ontwikkeling van generatieve AI mogelijk maken. Nvidia heeft een voorsprong op historische rivalen zoals Intel en AMD op het gebied van elektronische chips. Het bedrijf werkt aan de “Blackwell” superchip, die nog krachtigere berekeningen moet kunnen uitvoeren en tegelijkertijd de energiekosten moet verlagen. Dit trekt grote techbedrijven aan, zoals Amazon en Meta, die deze microprocessoren nodig hebben voor hun AI-systemen.

Het grootste risico voor Nvidia op dit moment zijn de leveringsonderbrekingen, aangezien de vraag enorm is toegenomen. Met 30.000 werknemers belooft Nvidia de productie op te voeren om aan de vraag te voldoen en de concurrentie bij te benen.