Buiten wordt het kouder en regenachtiger, wat betekent dat de herfst in aantocht is. Dit seizoen staat bekend om gezellige boswandelingen, warme chocolademelk op de bank en helaas ook verkoudheid. Het voorkomen van verkoudheid is altijd beter dan genezen, dus hoe kun je verkoudheid voorkomen?
Verkoudheidssymptomen zoals hoesten, een verstopte neus en keelpijn zijn bekende klachten die vaak optreden na de zomer. De gemiddelde volwassene krijgt ongeveer twee keer per jaar last van verkoudheid, terwijl kinderen vijf tot tien keer per jaar verkouden kunnen worden. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, maar er zijn manieren om minder vatbaar te zijn voor deze vervelende kwaal.
Versterk je immuunsysteem
Een goede weerstand is essentieel om verkoudheid te voorkomen. Dit kun je eenvoudig bereiken door voldoende verse groenten en fruit te eten. Vitamines spelen een cruciale rol bij het versterken van je immuunsysteem, vooral vitamine C is belangrijk omdat het witte bloedcellen aanmaakt die virussen kunnen bestrijden. Groene bladgroenten zoals broccoli, spinazie en boerenkool zijn rijk aan vitamine C.
Naast vitamine C is vitamine D ook essentieel voor een goede weerstand. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, dus probeer ondanks de afnemende zonuren toch wat zonnestralen op te vangen. Maak bijvoorbeeld een wandeling tijdens je lunchpauze, aangezien wandelen een populaire activiteit is die bijdraagt aan een gezonde levensstijl.
Hygiëne en frisse lucht
Goede persoonlijke hygiëne is altijd belangrijk, maar vooral om te voorkomen dat je een virus oploopt. Zorg ervoor dat je regelmatig je handen wast met zeep en vermijd contact tussen je handen en mond. Daarnaast is het verstandig om veel aangeraakte objecten zoals deurklinken regelmatig schoon te maken om de verspreiding van virussen te beperken.
Op openbare plaatsen zijn vaak verschillende virussen aanwezig, wees daarom extra voorzichtig op kantoor, in het openbaar vervoer en in de supermarkt. Als er een virus heerst op je werkplek, is de kans groot dat je hiermee in aanraking komt. Zorg niet alleen voor persoonlijke hygiëne, maar ook voor schone lucht in je huis en op je werkplek door regelmatig te ventileren.
Het belang van voldoende slaap
Een goede nachtrust is cruciaal, vooral in het najaar. Wist je dat we in de lente en zomer vaak minder slapen dan in de herfst en winter? Volwassenen hebben gemiddeld tussen de 7,5 en 9 uur slaap per nacht nodig. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, aangezien de melatonineproductie in de winter toeneemt door de kortere dagen. Geef dus toe aan je vermoeidheid en ga op tijd naar bed om je weerstand te versterken.
Stressvermindering en hydratatie
Stress kan je vatbaarder maken voor virussen en kan ook je slaappatroon verstoren. Het verminderen van stress kan bijvoorbeeld door regelmatig te sporten, wat tevens je lichaam weerbaarder maakt. Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning om je immuunsysteem te ondersteunen.
Het is ook belangrijk om voldoende te drinken, bij voorkeur water of thee in plaats van koffie of alcohol. Door regelmatig te drinken en vaker te plassen, kunnen afvalstoffen sneller uit je lichaam worden verwijderd en krijgen virussen minder kans. Let wel op dat je niet te vaak plast, aangezien dit problemen met je blaas kan veroorzaken.
Als je dit artikel te laat leest en al verkouden bent, zijn er manieren om ervan af te komen. Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen en preventieve maatregelen te nemen om verkoudheid te voorkomen in dit herfstseizoen.