ria-lubbers-83-weduwe-van-oud-premier-ruud-lubbers-overleden

Ria Lubbers (83), weduwe van oud-premier Ruud Lubbers, overleden

Ria Lubbers, de weduwe van oud-premier Ruud Lubbers, is afgelopen dinsdag overleden op 83-jarige leeftijd. Haar familie maakte dit bekend in een rouwadvertentie in de Rotterdamse editie van het AD. De exacte doodsoorzaak is niet bekend.

Ruud Lubbers was namens het CDA minister-president van Nederland tussen 1982 en 1994. Ria Lubbers stond in die tijd regelmatig in de spotlights en wordt ook wel de eerste ‘first lady’ van Nederland genoemd, hoewel ze zelf vond dat die titel niet helemaal passend was.

Naast haar rol als echtgenote van de minister-president, zette Ria Lubbers zich actief in voor diverse goede doelen. Ze was betrokken bij de Nationale Vereniging de Zonnebloem en de Stichting Handicamp in Overijssel, die kampeermogelijkheden voor mensen met een lichamelijke beperking promoot.

In een interview met NRC in 1992 gaf Ria Lubbers aan dat de bekendheid van haar man haar soms zwaar viel, vooral tijdens verkiezingen. Ze beschreef de avonden als eenzame momenten, waarop ze het gevoel had dat haar man meer getrouwd was met zijn baan dan met haar.

Met het overlijden van Ria Lubbers verliest Nederland niet alleen een voormalige ‘first lady’, maar ook een toegewijde vrouw die zich inzette voor het welzijn van anderen.

Keywords: Ria Lubbers, overleden, Ruud Lubbers, CDA, eerste ‘first lady’, goede doelen.