news-27092024-211649

Iedereen heeft wel eens een geheim, iets wat ze liever niet met anderen delen. In de rubriek “Opgebiecht” op Metro durft een lezer dat toch te doen. Deze week gaat het over Nicole (35), die stiekem nog steeds rookt.

Nicole begint haar verhaal met herinneringen aan slogans uit het verleden die de nadelen van roken benadrukten. Ze erkent dat roken een slechte gewoonte is en ze kent mensen die ziek zijn geworden door jarenlang te roken. Ondanks dit besef weerhoudt het haar er niet van om af en toe nog een sigaret op te steken. Ze reflecteert op haar tienerjaren toen ze voor het eerst begon met roken en hoe het destijds als stoer werd gezien. Ze benadrukt dat roken niet meer zo geaccepteerd is als voorheen, vooral door antirookcampagnes en rookvrije omgevingen.

Nicole vertelt over haar pogingen om te stoppen met roken, met behulp van nicotinepleisters en andere methoden, maar zonder langdurig succes. Het was pas toen ze haar vriend ontmoette dat ze serieus overwoog om te stoppen met roken. Haar vriend, die fel tegen roken was, moedigde haar aan om te stoppen en Nicole voelde de motivatie om het deze keer serieus aan te pakken. Met hulp van een coach slaagde ze erin om te stoppen en merkte ze al snel positieve veranderingen in haar gezondheid en uiterlijk.

Echter, drie maanden geleden belandde Nicole in een stressvolle situatie op het werk door een reorganisatie. Onder deze druk voelde ze de behoefte om weer te roken en gaf toe aan de verleiding toen een collega haar een sigaret aanbood. Sindsdien rookt ze stiekem met haar collega op het werk, maar verbergt dit voor haar vriend. Nicole voelt zich schuldig over deze geheimhouding en realiseert zich dat ze opnieuw hulp nodig heeft om te stoppen met roken voordat de leugen uitkomt en de situatie escaleert.

De bekentenis van Nicole laat zien hoe moeilijk het kan zijn om van een verslaving af te komen, zelfs na eerdere succesvolle stoppogingen. Haar verhaal benadrukt de impact van externe druk en stress op slechte gewoonten en hoe belangrijk het is om steun te zoeken bij het overwinnen van verslavingen. Nicole’s openheid over haar worstelingen met roken laat zien dat het nooit te laat is om hulp te zoeken en te werken aan een gezondere levensstijl.