europennes-vote-sanction-score-du-rn-risque-de-disparition-des-verts-parti-par-parti-les-enjeux-du-dernier-scrutin-national-avant-2027

Europese Verkiezingen: “stemming”, RN-score, risico van verdwijning van de Groenen… Partij per partij, de inzet van de laatste nationale stemming voor 2027

Op 7 juni 2024 om 19:53 gepubliceerd, bijgewerkt gisteren om 12:30

De gevel van het Europees Parlementgebouw in Straatsburg, Oost-Frankrijk, op 8 mei 2024.
SEBASTIEN BOZON / AFP

ANALYSE – Het presidentiële kamp vreest een mislukking zondag bij de Europese verkiezingen, ten gunste van de RN en de sociaal-democraten.
Met slechts één ronde van evenredige vertegenwoordiging, 38 kandidatenlijsten in Frankrijk en 358 miljoen Europeanen die naar de stembus worden geroepen: de kiezers moeten zondag hun vertegenwoordigers kiezen in het Europees Parlement. 720 Europese parlementsleden moeten worden gekozen op het continent, waarvan 81 door de Fransen – ze moeten daarvoor meer dan 5% van de uitgebrachte stemmen behalen. Deze laatste nationale stemming van het mandaat van Emmanuel Macron zal het politieke landschap actualiseren, drie jaar voor de volgende presidentsverkiezingen.
Kan onthouding de verkiezing beïnvloeden?
Het is een plaag die geen enkele kandidaat spaart, zelfs niet de ultrafavoriet Jordan Bardella. Allen vrezen dat de onthouding van hun kiezers hun score zal verlagen. Met een aangekondigde opkomst van 52,5% in de laatste peiling van onze “rolling” Ifop-Fiducial, lijkt de opkomst bij de stemming op zondag iets hoger te liggen dan in 2019 (50,19%) en veel hoger dan het historische dieptepunt van 2009 (43,1%).
Ongeveer de helft van de Fransen lijkt echter niet van plan om naar de stembus te gaan…

Dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. U heeft nog 87% te ontdekken.

Voor maar 1€ per maand gedurende 3 maanden. Zonder verplichting.
Al geabonneerd? Log in.