unizo-houdt-opnieuw-een-pleidooi-voor-een-verbod-op-gratis-retourneren

Unizo pleit voor verbod op gratis retourneren

Veel internetwinkels, waaronder Bol.com, bieden klanten de optie om producten gratis te retourneren. Dit heeft echter geleid tot bezorgdheid bij de ondernemersorganisatie Unizo. Volgens hen veroorzaken buitenlandse internetgiganten een overvloed aan gratis retourzendingen, met hoge kosten op het gebied van milieu en mobiliteit.

Unizo heeft opnieuw in een persbericht gepleit voor een verbod op gratis retourneren. Ze benadrukken dat dit niet alleen ecologisch onverantwoord is, maar ook zorgt voor oneerlijke concurrentie voor lokale bedrijven die niet kunnen concurreren met de grote internetgiganten.

Diverse studies tonen aan dat tussen de 10 en 15 procent van de verzendingen worden teruggestuurd, en bij kleding kan dit zelfs oplopen tot 50 procent. Danny Van Assche, de topman van Unizo, benadrukt dat sommige klanten misbruik maken van het gratis retourbeleid door artikelen in verschillende maten en kleuren te bestellen, wetende dat ze deze kosteloos kunnen terugsturen.

Een onderzoek van de Zweedse Universiteit van Lund onthulde dat in 2022 alleen al in Europa voor 22 miljard euro aan teruggestuurde kleding en elektronische producten op de vuilnisbelt belandde.

Unizo pleit daarom voor een Europees verbod op gratis retourneren om de CO2-impact te verminderen en een eerlijker speelveld te creƫren voor lokale ondernemers. Ze benadrukken echter dat het verbod voor iedereen moet gelden, zonder uitzonderingen voor grote internetbedrijven.

Hoewel Unizo steun krijgt van verschillende partijen en organisaties in hun strijd tegen gratis retourzendingen, zijn er ook tegenstanders. Consumentenorganisatie Testaankoop waarschuwt dat consumenten de dupe kunnen worden als de mogelijkheid tot gratis retourneren wordt afgeschaft. Ze pleiten voor duurzamere oplossingen in de e-commerce sector.

Het debat over gratis retourneren blijft dus voortduren, met voor- en tegenstanders die elk hun standpunt verdedigen. Het is duidelijk dat deze kwestie nog lang niet is opgelost en dat er meer discussies en acties zullen volgen.