le-pen-ziet-eu-verkiezing-als-generale-repetitie-voor-2027

Le Pen Ziet EU-Verkiezing Als Generale Repetitie Voor 2027

Internationaal • 5 jun ’24 18:27 • Aangepast op 5 jun ’24 21:42

De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen beschouwt de EU-verkiezing van dit weekend als een generale repetitie voor de presidentsverkiezingen van 2027, aldus Europaverslaggever Stefan De Vries. Dit voorspelt weinig goeds voor de partij van de Franse president Emmanuel Macron.

Volgens De Vries krijgen de Europese verkiezingen in Frankrijk meer aandacht dan in Nederland. Er zijn lokale media-aandacht en debatten, hoewel die meestal over nationale kwesties gaan. Bedrijfseconoom Rick Floore, werkzaam in Frankrijk bij EY en bestuurslid van de Nederlands-Franse Kamer van Koophandel, beaamt dit. De discussies richten zich op koopkracht, hoge sociale lasten voor Franse werkgevers en aanhoudende werkloosheid bij ouderen en jongeren zonder diploma.

De verkiezingen worden algemeen beschouwd als een evaluatie van Macron’s beleid en dienen als voorproefje voor de Franse presidentsverkiezingen van 2027. Het lijkt niet rooskleurig voor Renaissance, Macron’s partij, met voorspellingen van slechts 15 procent van de stemmen. De Socialistische Partij, die twee jaar geleden op sterven na dood was, kan hen zelfs voorbijstreven.

Rechtse partijen, vooral Le Pen’s Rassemblement National (RN), profiteren van het verlies van Macron. In peilingen staat RN op 32 procent, terwijl Marion Maréchal-Le Pen, Le Pen’s nichtje, 6 tot 7 procent scoort. Samen vertegenwoordigen zij 40 procent van de Franse kiezers, een ongekende prestatie in de Franse geschiedenis.

Opvallend genoeg heeft Le Pen recentelijk de Duitse radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AFD) uit de Europese fractie Identiteit en Democratie (ID) gezet. Dit zet haar neer als een ‘beschaafde rechtse partij’, hoewel sommige kiezers nog steeds sympathie tonen voor extremistische standpunten.

Dit artikel delen

Gerelateerde artikelen