zorgen-om-jonge-cybercriminelen-met-wapens-dringend-bredere-aanpak-nodig

Zorgen om jonge cybercriminelen met wapens: ‘Dringend bredere aanpak nodig’

Het Openbaar Ministerie en de politie maken zich zorgen over het bezit van vuurwapens onder jonge cybercriminelen. Er worden regelmatig wapens, munitie en explosieven gevonden bij verdachten van online criminaliteit, soms zelfs bij minderjarigen. Er is dringend meer aandacht nodig voor de aanpak van deze vorm van criminaliteit.

Volgens Koen Hermans, landelijk officier van justitie cybercrime, hebben jongeren die betrokken zijn bij drugshandel en wapens ook de wereld van cybercrime ontdekt als een manier om snel geld te verdienen. Er is een vermenging tussen traditionele criminaliteit en cybercrime, waardoor vuurwapens ook in de online criminele wereld terechtkomen.

Het Openbaar Ministerie en de politie benadrukken de noodzaak van een bredere aanpak van cybercrime. Ze vinden dat gemeenten, scholen en bedrijven meer moeten doen om online criminaliteit te voorkomen en jongeren ervan te weerhouden.

Daarnaast beschrijft het rapport enkele nieuwe ontwikkelingen, zoals criminelen die bedrijven afpersen met gestolen data die steeds vaker geautomatiseerd computersystemen binnendringen. Ze kopiƫren data en dreigen deze openbaar te maken of door te verkopen als er niet wordt betaald. Ook combineren daders informatie uit datalekken om een optimaal profiel van hun slachtoffers te krijgen.

Hoewel ruim 2 miljoen Nederlanders vorig jaar slachtoffer werden van online criminaliteit, wordt maar een fractie van de strafzaken die voor de rechter komen over online misdrijven behandeld. Het OM benadrukt de noodzaak van verbetering in opsporing en vervolging van cybercrime.

Biography:
Koen Hermans is a prominent figure in the field of cybercrime as the national prosecutor for cybercrime. He has been actively involved in addressing the growing concerns surrounding young cybercriminals and the possession of weapons. With a background in law enforcement and a focus on combating online criminal activities, Hermans has played a crucial role in advocating for a broader approach to tackling cybercrime in the Netherlands. His dedication to protecting individuals and businesses from the threats posed by cybercriminals has earned him recognition and respect in the legal community.